КОМУНАЛЬНЕ ПІДПРИЄМСТВО: ПРАЦЮЄМО НА БЛАГО МІСТА

  • 766

 

Минуло три місяці з того часу, як КП «Гайворонський комунальник» фактично очолив Дмитро Мельник. Перед керівником постала маса наболілих проблем, які потрібно вирішувати. Але маючи вогник в очах Дмитро Володимирович взявся за роботу і днями ми поспілкувались із ним на предмет того, що вдалося зробити і які завдання ще стоять на порядку денному.

  • Дмитро Володимирович, один з основних напрямків роботи комунального підприємства – вивезення твердих побутових відходів. Яка ситуація сьогодні і чому останніми днями вона загострилася?
  • КП «Гайворонський комунальник» надає послуги населенню міста з санітарної очистки. До цієї послуги залучено дві одиниці техніки – автомобіль ГАЗ-53 сміттєвоз і трактор з причепом. Вивіз сміття проводиться згідно графіку. Даною послугою охоплено 75% приватних домоволодінь, 100% багатоквартирних будинків і 90% підприємств. Однак останнім часом виникли деякі ускладнення  у зв’язку  з тим, що транспортні засоби вичерпали свій термін експлуатації і працюють на межі можливостей. Потрібен систематичний ремонт, на який не вистачає коштів через заборгованість абонентів підприємство недоотримало 109 тисяч гривень, які потрібно перекривати і продовжувати надавати послугу. На даний час один сміттєвоз знаходиться в ремонті, що й зумовило накопичення  невивезеного сміття. Проте запевняю гайворонців, що така ситуаціє є тимчасовою і найближчим часом буде виправлена.
  • Мені відомо, що сесією міської ради було виділено кошти на придбання нової сміттєзбиральної техніки. Чи так це?
  • Керівництво міста кожного скликання обіцяє оновити техніку. Справді, нинішній міський голова Роман Волуйко ініціював до бюджету міської ради пропозицію придбати нового сміттєвоза з сучасними контейнерами, що в перспективі забезпечить покращення санітарного стану в місті.  І кошти на це вже закладені.
  • Ще не так давно була проблема з вивозом сміття саме на територію полігону. Чи вирішена вона?
  • За допомогою спецтехніки ми впорядкували полігон побутових відходів, було розширено заїзд на звалище і підготовлено майданчик для скидання сміття. З цього приводу закликаю гайворонців, які займаються само вивозом сміття не везти його в ліс, посадку чи яр, а вивозити на звалище, на підготовлений майданчик, не залишати сміття біля в’їзду на звалище. В іншому разі до порушників застосовуватиметься адмінвідповідальність.

Наближаються травневі свята, але комунальне підприємство працюватиме і в вихідні, щоб прибирати місто і підтримувати належний санітарний стан.

  • Який стан справ сьогодні з водопостачанням, адже не за горами сухий сезон, коли споживання води значно збільшується?
  • Нещодавно було проведено ряд заходів з виявлення та усунення аварій на водогоні. Обстеження на предмет прориві ведуться постійно. В другому кварталі поточного року, який триває, планується провести реконструкцію двох свердловин водозабору, а також провести геолого-розвідувальні роботи для виявлення запасів питної води у будівництва двох нових свердловин. Для покращення постачання питної води населенню і забезпечення належного функціонування обладнання буде проведено реконструкцію в частині систем управління подачі води. Зокрема Програмою соціально-економічного розвитку міста заплановані кошти на придбання  автоматичних систем управління, які забезпечать збалансовану подачу води в місто.

Окрім того, на вулиці Зимоліна, перед проведенням її капітального ремонту буде замінено 285 метрів труб водопостачання. В цьому році також є план прокласти нову гілку водогону довжиною 600 метрів по вулиці Центральна від колишнього приміщення хлібозаводу до перехрестя з вулицею Пісочна. Цей водогін дасть можливість забезпечити централізованим водопостачанняммікрорайон Піски. Усі заходи сьогодні спрямовані на покращення постачання води споживачам і нам вистачить ресурсів, щоб запезпечити місто водою і в літній період.

  • Як сьогодні споживачі розраховуються за воду і водовідведення? Що робиться для покращення надходжень?

Як і з вивезенням сміття великою мірою стримують наші можливості борги від споживачів, яких на сьогодні більше 185-ти тисяч гривень. Зі злісними неплатниками сьогодні ведеться відповідна робота юристом підприємства. Так складено сорок претензійна суму 51 тис. гривеньі люди починають сплачувати кошти. Ті, хто не відгукнуться самі – будуть притягнуті до відповідальності. Для покращення сплати рахунків споживачами на підприємстві залучено три техніки з водопостачання, які проводять відповідні перевірки з абонентами, яких сьогодні налічується 4142. Вчасний і повний розрахунок абонентів зумовить покращення матеріального стану підприємства, залучення нових вузлів та агрегатів для покращення послуг.

  • Які роботи з покращення благоустрою міста були виконані останнім часом і що ще планується зробити в недалекому майбутньому?
  • З настанням теплих весняних днів ми активно займались прибиранням місті, збиранням сміття. Було проведено очищення вулиці Центральна від намивів, розширено проїжджу частину вулиці біля колишнього приміщення хлібозаводу, а також розширено вулицю В. Стуса. Як уже згадувалось, було приведено до ладу сміттєзвалище. До Пасхальних свят і поминальних днів ми активно  займались прибирання кладовища, вивезенням сміття, грейдеруванням.  
  •  

Триває виконання робіт з освітлення вулиць, які проводить міська рада. На центральних вулицях повністю замінено ліхтарі на нові, енергозберігаючі. Триває заміна ламп на інших ліхтарях. Роботи з освітлення нових вулиць і провулків триватимуть і надалі, для цього уже закуплені нові ліхтарі.

І надалі будемо розширювати мережу зелених насаджень в місті, квітників, освоювати реконструкцію парку Молодіжного (кол. Комсомольський) продовжуватимемо реконструкцію скверу Перемоги.

У сфері житлово-комунальної сфери запланований ремонт системи водовідведення в багатоквартирних будинках, ремонтприбудинкових територій, дахів, встановлення дитячих майданчиків тощо.

  • Уже скоро узбіччя доріг, тротуарів, парки і сквери поринуть в зелені шати, які потрібно буде час від часу скошувати. Як плануєте вирішувати це питання?
  • Ми наперед продумали це питання і на «зелений сезон» будемо наймати працівника за угодою, який буде займатися виключно скошування бур’янів і трав по місту. Зарплатню буде отримувати згідно виконаної роботи.
  • Ситуація з виплатою заробітної плати покращилась?
  • Можна сказати, що вона залишилась на тому рівні, що й була. Затримки є, але ми намагаємось їх уникати. Усе через заборгованість споживачів за надані послуги та роботи.
  • За цих три місяці роботи, що вам вдалось здійснити із запланованого в напрямку розвитку підприємства?

Було проведено роботи з ремонту техніки. Зокрема у вантажному автомобілі КаМаЗ відремонтовано гідросистему, придбано нові скати, проведено ремонт двигуна. Відновлено навантажувач ТО-25, екскаватор ЮМЗ, причіп збільшеного об’єму для вивезення сміття.

В кадровій сфері теж здійснено ряд змін – збільшено кількість контролерів з водопостачання та водовідведення. Прийнятий на роботу юрист для роботи з боржниками. Ставка робиться виключно на спеціалістів, які можуть якісно виконувати роботу.

У виробничій сфері розпочато роботу з субпідрядниками на виконання будівельно-матеріальних робіт, чого ніколи раніше не було таким чином ми можемо значно розширити спектр надання послуг і виконання робіт.

  • Подальший розвиток підприємства. На які напрямки робитиметься ставка?
  • Серед того, до чого ми прагнемо – покращення роботи із замовниками послуг, їх розширення. Міський голова Роман Волуйко і міська рада є нашим надійним партнером і опорою. Завдяки їх підтримці нам вдається долати найболючіші питання життєдіяльності підприємства, зокрема і в водопостачанні, технічному забезпечення підприємства, інших аспектах роботи. Ми працюємо на благо міста, для добробуту людей, а тому одним із головних пріоритетів буде надання саме якісних послуг. Вони ж і слугуватимуть нам рекламою. Налагодження роботи з наданням комунальних послуг, зокрема вивезення ТПВ, водопостачання і водовідведення в частині повного і своєчасного розрахунку за них, – вирішальний чинник на шляху до стабільності підприємства.

Благоустрій міста – це те, що від нас чекають гайворонці кожного дня і ми будемо робити все можливе для його покращення. Тут ми можемо залучити і людський ресурс, і техніку. Тому сподіваємося на подальшу тісну співпрацю з органом місцевого самоврядування.

Дякуємо за розмову!

Спілкувався Олександр ГОРОБЕЦЬ.