ВІДБУВСЯ ФОРУМ З ПИТАНЬ ДЕЦЕНТРАЛІЗАЦІЇ ДЛЯ ОЧІЛЬНИКІВ ГРОМАД РАЙОНУ

  • 656

 

Децентралізація влади з курсом на об’єднання територіальних громад набирає все більше обертів. Упродовж поточного року громади мають визначитися чи об’єднуватися чи залишати за собою існуючий статус органів місцевого самоврядування.Фото без опису

До процесу об’єднання, його переваг та недоліків існує чимало питань, в першу чергу в голів органів місцевого самоврядування, які мають визначитись із подальшим курсом своїх громад. Щоб роз’яснити усі спірні і незрозумілі моменти, в сесійній залі міської ради відбувся форум за участі Володимира Нижника, виконавчого директора Кіровоградської обласної асоціації органів місцевого самоврядування, експерта з правових питань офісу реформ Кіровоградської області, Анатолія Абрамова, експерта з бюджетних питань офісу реформ. селищних голів району, міського голови Романа Волуйка.

Володимир Нижник розпочав форум розповівши про хід реформи децентралізації. У своїй доповіді він повідомив, що процес добровільного об’єднання громад триватиме до кінця 2018 року. І впродовж цього часу держава надаватиме максимальну фінансову підтримку громадам. Окрім того, що в місцевому бюджеті залишатиметься більше податків, держава надаватиме дотації, підтримку різноманітних проектів і програм. Це відкриває перед громадами великі можливості для розвитку. Водночас така структура як райдержадміністрація зникне, а районні ради існуватимуть фактично для підтримки найбідніших сіл району, які не увійшли в об’єднані громади.Фото без опису

Анатолій Абрамов свою чергу зазначив, що об’єднані громади матимуть прямі міжбюджетні зв’язки з Міністерством фінансів в обхід районних і обласних бюджетів, що в будь-якому разі вигідніше і швидше для вирішення тих чи інших питань. Але деякі сільські голови під час бесіди наголошували на тому, що далеко не всім селам це вигідно і за гарною картиною ховається більше недоліків, ніж переваг.

У ході спілкування Володимир Валерійович також наголосив, що процес добровільного об’єднання з усіма його перевагами у 2019 році трансформується і примусове об’єднання, яке буде менш привабливе фінансово, саме тому рекомендував головам громад району якомога детальніше розібратись в процесі, щоб обрати шлях максимально вигідний для громади.