ТРИВАЮТЬ ОБГОВРЕННЯ ЩОДО ОБ'ЄДНАННЯ ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ГРОМАДИ

  • 592

 

Програма децентралізації влади, ініційована Президентом,набирає обертів. Одним із її ключових напрямків є створення об'єднаних територіальних громад. Гайворон теж має таку можливість і міський голова Роман Волуйко ініціює цей процес. Стосовно питання об'єднання громад проводяться громадські обговорення і 11 липня в сесійній залі міської ради були проведені чергові, на які були запрошені депутати міської ради та очільники сільських громад району. 
На зустріч був запрошений голова уже об'єднаної Джулинської територіальної громади Петро Швець.
Під час зустрічі Петро Васильович розповідав про свій шлях до створення першої в Бершадському районі територіальної громади, переваги та недоліки процесу. Депутати та голови сільських громад ставили П. Швецю запитання стосовно проблем, з якими зіткнувся він як керівник громади і громада в цілому.
У розмові Петро Швець розповів, що процес об'єднання ще не до кінця врегульований законодавчо і в зв'язку з цим виникають проблеми з передачею закладів освіти з району до об'єднаної громади, не прийнятий закон, який дозволить громаді розпоряджатися своїми землями та інші нюанси. Попри це в рази зріс бюджет громади і не за рахунок бюджетів сіл, що приєднались, а за рахунок збільшення надходжень з податків та великих державних дотацій. Таким чином, якщо бюджте с. Джулинка становив 5,7 мільйона гривень, то сьогодні бюджет громади, яка включає села Джулинка, Хмарівка, Чернятка та Берізки Бершадські становить 38 мільйонів. Це дозволяє громаді розвивати свої території.
Сьогодні перед Гайвороном стоїть вибір об'єднатися і отримати чималу підтримку від держави чи залишитися в такому ж статусі і дочекатись примусового об'єднання, яке не буде вже таке фінансово вигідне і ліберальне.
Чимало депутатів у залі, включно з депутатами, які представляють президентську партію "Блок Петра Порошнка", що дивно, скептично поставились до перспективи створення територіальної громади аргументуючи це тим, що в місті набагато більше об'єктів, які потрібно буде фінансувати і це буде не під силу громаді. Водночас варто зазначити, що це є голвоний напрямок державних реформ, які покликані розвивати інфрструктуру населених пунктів, зробити громади більш спроможними,