РОМАН ВОЛУЙКО: РАЗОМ МИ ДОСЯГНЕМО ВЕЛИКИХ ЗВЕРШЕНЬ

  • 904

Минув рік з того часу як на посаду міського голови було обрано Романа Волуйка. З цієї нагоди ми зустрілись з очільником громади, щоб поспілкуватись на предмет того, які плани йому вдалось реалізувати за цей час, які проекти та завдання виконуються сьогодні і на що сподіватись у майбутньому.

-?Романе?Тарасовичу, одним з головних показників роботи міського голови є благоустрій. Це те з чим городяни стикаються щодня і на що найбільше звертають увагу. Що зроблено в 2016 році для покращення благоустрою Гайворона?

-?Доброго дня! Насамперед хочу зазначити, що благоустрій – це поняття, яке включає в себе цілий ряд складових. Це і стан доріг, безпека руху, це і комунальна сфера, зокрема водопостачання, водовідведення, вивезення сміття, прибирання вулиць, це й освітлення вулиць міста, облагородження місць відпочинку і дозвілля та багато інших. Тож давайте по черзі. Дороги. Після зими питання стану доріг в місті постало дуже гостро. Погода сприяла тому, що за кілька місяців кожна маленька ямка  стала великою вибоїною. Тож з настанням тепла міська рада активно взялась за дороги. Виконавцем робіт з ремонту дорожнього покриття була філія «Гайворонський райавтодор». За весняно-літній період нам вдалось провести поточний ремонт вулиць Великого Кобзаря, Чернишевського, Воєводіна, Пісочна. Проведено заміну покриття по частині вулиці Центральна навпроти залізничного вокзалу.

Планувалось провести поточний ремонт по вулицях Шимчика, Маяковського, Поповича, Небесної Сотні та ін.. Але райавтодор не виконав ці роботи.  Загалом не виконано робіт більше як на 500 тисяч гривень. Ці кошти виділені з міського бюджету, є всі необхідні документи та договори. Ми хотіли розірвати договори з автодором, проте вони відмовились і роботи теж не виконують.

Ми стали заручниками ситуації. У нас є кошти, але підрядник не може чи не хоче виконувати взяті на себе зобов’язання.

Відповідно до Закону України «Про відкритість використання публічних коштів» з серпня цього року міська рада усі закупівлі чи роботи вартістю більше 50 тисяч гривень проводить через систему «Прозоро». Кожен громадянин може зайти на єдиний веб-портал використання публічних коштів в мережі Інтернет і ознайомитись із тими чи іншими закупівлями, роботами міської ради. Ми виставляємо вимоги і учасники ринку ведуть  відкриті торги – переможцем виходить той, хто запропонує кращі умови і ціну. Міська рада виставила на «Прозоро» і роботи з капітального ремонту вулиці Зимоліна. Вартість робіт близько дев’ятисот тисяч гривень. Конкурс виграв наш автодор. В умовах конкурсу було вказано, що роботи потрібно виконати до першого грудня 2016 року. А підприємство принесло нам договори з кінцевим строком виконання серпень 2017 року (!).  Чому так відбувається нам не зрозуміло. Можливо у підприємства немає можливостей, чи є якісь інші причини. Але це несерйозний підхід. Тому комісія з торгів анулювала результати і наразі шукає виконавця, який виконає ці роботи за значно коротший термін.

На минулому тижні ми провели поточний ремонт окремих вулиць міста. І  на свою адресу почув чимало звинувачень, мовляв «міський голова дає заробити чужим, а не своїм». А як інакше? Ми знову виставили на «Прозоро» роботи з поточного ремонту та дорожньої розмітки, а «свої», тобто райавтодор, навіть не з’явився на конкурсну комісію. Тож переможцем було обрано виконавця із м. Канева, Черкаської області, компанію «Нева». Їм вигідно приїхати до нас за 270 кілометрів і зробити роботу. А нашому дорогоремонтному підприємству, напевно, це не цікаво.

Ми велику увагу приділяємо безпеці дорожнього руху. Порадившись з державтоінспекцією було вирішено максимально забезпечити центральні вулиці міста дорожніми знаками.

Як говориться, щоб мати майбутнє, ми повинні пам’ятати і шанувати минуле. В цьому контексті я хочу відзначити, що нашим минулим, яке ми повинні свято шанувати є пам’ять про наших батьків, бабусь і дідусів, родичів, друзів, які відійшли у вічність. Усі ми бачили в якому стані було наше міське кладовище. Так не повинно бути і ми вирішили навести там лад. Було відремонтовано ритуальний майданчик та територію навколо нього, укладено тротуарну плитку, відремонтовано підсобне приміщення, ворота, вивезено сміття, всипано дороги. Наразі ведуться роботи з огородження кладовища.

-?Сьогодні ведуться роботи з ремонту тротуарів і алей у парку. Чому саме тут?

-?Було прийнято рішення провести заміну старого покриття у найбільш людних місцях. Так частина тротуарів по вул. Василя Стуса взагалі не відповідає нормам, як наприклад лежачі стовпи на асфальті. А також було прийнято рішення замінити бетонну плитку біля дитячого майданчика у сквері Перемоги для зручності батьків з дітьми. Доріжкою з тротуарної плитки зручніше гуляти з коляскою, дітям безпечніше нею бігати. А старі бетонні плитки будуть використані для облаштування інших алей чи тротуарів у місті, де це буде необхідно.

Також ми плануємо у поточному році, якщо дозволить погода, провести капітальний ремонт тротуару по вулиці Центральній, починаючи від колишнього хлібозаводу до вулиці Пісочної. Буде замінено старе покриття на нову тротуарну плитку, встановлено нові світлодіодні ліхтарі.

-?Попри те, що в місті постійно ведеться робота з освітлення вулиць, все ще багато з них темні вночі. Яка ситуація сьогодні і як планується вирішувати проблему?

-?В поточному році міською владою було закуплено близько двох сотень ліхтарів. Більша частина з них встановлені. Зокрема на вулиці В. Стуса було замінено старі ліхтарі на нові світлодіодні, які вдвічі економніші. Натомість старі ліхтарі встановлюватимуть по заявах городян. Що це значить? Кожен власник домоволодіння може звернутись до комунального підприємства і біля його будинку буде встановлено ліхтар і підключено від його ж лічильника. Оскільки, встановлення ліхтарів від міського освітлення – це процедура досить довга і затратна. Тому що для встановлення ряду ліхтарів по тій чи іншій вулиці потрібно підготувати цілу купу документів, дозволів, створити проект, який пройде ряд процедур. Від трансформаторної підстанції потрібно побудувати спеціальну ліхтарну лінію тощо. Таким чином вартість встановлення одного ліхтаря коштує близько шести тисяч гривень. Це великі кошти і довга процедура, ми намагаємось освітлювати вулиці якомога швидше і більше. Але не в змозі це зробити скрізь і одночасно. Поступово ми йдемо до того, щоб усі вулиці в місті були освітлені.

 

Олександр ГЕРАСИМЧУК.