ДІАЛОГ ВЛАДИ І ГРОМАДИ ПРО ПЕРСПЕКТИВИ І ШЛЯХИ СТВОРЕННЯ ОСББ

  • 665
   Уже з першого липня цього року вступає в дію закон «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку», який змушує громадян об’єднуватись в ОСББ чи інші форми об’єднань і самостійно займатись своїм власним будинком.
   На цю тему на наших сторінках неодноразово друкувались матеріали надані органом місцевого самоврядування з метою інформування громадян про ті чи інші аспекти створення об’єднаннь. А нещодавно міська рада анонсувала проведення семінару-практикуму для ініціативних груп мешканців багатоквартирних будинків, на яких будуть роз’яснюватись основні шляхи та проблеми створення об’єднань співвласників будинків.
   Аналогічний семінар дещо раніше Асоціація міст України провела в Кіровограді і участь в ньому взяв заступник міського голови Олександр Штундер. Він власне і був ведучим зібрання, яке відбулось в сесійній залі міської ради 19 квітня. З цілою низкою інформації, яку привіз із кіровоградського семінару та з допомогою проектора він роз’яснював головні проблемні питання переходу на ОСББ. Допомагали йому в роз’ясненні міський голова Роман Волуйко та начальник юридично-адміністративного відділу міської ради Тетяна Крівцова. 
   У свою чергу ініціативні громадяни чимало запитували в представників органів місцевого самоврядування стосовно варіантів об’єднань, їх переваг та недоліків. Дехто з запрошених ділився досвідом уже існуючого в місті ОСББ. В ході спілкування розглядались і інші моделі управління громадянами багатоквартирним будинком, зокрема самоуправління мешканцями, та передача управлінських повноважень управляючому чи управляючій компанії. Усі вони мають як переваги так і недоліки. Також є чимало незрозумілих моментів у самому процесі переходу на ОСББ, зокрема передачі будинку на баланс з однієї структури в ОСББ. Законодавчо цей процес досі непрописаний. Є чимало інших незрозумілих питань, відповідь на які має дати Кабінет Міністрів. Адже до першого липня залишається зовсім мало часу, а роботи для громадян ще ой, як багато.
   В ході діалогу було виокремлено низку найбільш проблемних питань і міська рада спільно з громадянами буде шукати шляхи їх вирішення.
   Це був перший, ознайомчий практикум. Як повідомив заступник міського голови О. Штундер, подібних зустрічей з гайворонцями буде ще цілий ряд і з їх допомогою орган місцевого самоврядування хоче допомогти городянам у здійсненні державної політики реформування житлово-комунальної сфери.
Олександр ГОРОБЕЦЬ.
На знімку: під час
семінару-практикуму.