ДЕПУТАТИ ПРОТИ ТЕМНИХ СХЕМ ХАРЧУВАННЯ В ШКОЛАХ

  • 608

Минулого четверга на сесії міської ради головним було питання внесення змін до бюджету. Перед депутатами стояло завдання залучити перевиконання бюджету в розмірі 2,4 млн. гривень. 
На бюджетній комісії це питання було опрацьоване і винесено рекомендації на розгляд  депутатів. Але на початку засідання депутат С.Я. Загарій вніс пропозицію розглянути питання про фінансування харчування в школах міста.
Міський голова Р. Волуйко зазначив, що пропозиції стосовно цього питання, надані відділом освіти РДА, були нечіткі  і міська рада, у свою чергу, направила до відділу освіти лист з проханням надати детальні розрахунки та пояснення стосовно необхідних коштів на харчування дітей.  Зокрема орган місцевого самоврядування  цікавить, чому діти харчуються в школах по шість гривень на день, а міській раді пропонується виділити кошти в розрахунку дев’ять гривень на день? Незрозумілою залишається пропозиція виділити кошти на харчування в жовтні, листопаді і грудні і це при тому, що увесь жовтень діти уже?харчувались. Прохарчувати пропонується учнів 1-4 класів та учнів пільгових категорій при тому, що нахарчування  учнів пільгових категорій  упродовж усього року міська рада уже виділяла кошти у розмірі 60 тисяч гривень. На час проведення сесії цих роз’яснень від відділу освіти не надходило. Але оскільки депутати висловились за внесення питання в порядок денний, то воно було розглянуте і проголосоване.  Міський голова поставив його першим номером у списку для того, щоб в разі підтримки, в подальшому розгляді змін до бюджету, можна було внести корективи, «витягнувши» кошти з уже запланованих напрямків. Проте підтримки в депутатів воно не здобуло. 
Деякі депутати міської ради, які проголосували «за» прийняття цього рішення встигли назвати позицію інших депутатів мало не злочином проти дітей, але фактично питання залишається відкритим. Як тільки  будуть надані чіткі розрахунки і пояснення відділу освіти, питання буде розглянуте.
Водночас залишається незрозумілою позиція РДА стосовно залучення коштів на харчування з бюджетів міста, сіл району. Стаття 25 Закону України «Про освіту» чітко говорить, що «організація та відповідальність за харчування у навчальних закладах державної та комунальної форми власності покладається на місцеві органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування, центральні органи виконавчої влади, яким підпорядковані навчальні заклади, керівники навчальних закладів», тобто на райдержадміністрацію. А чому орган, який опікується закладами, шукає кошти в міській скарбниці, маючи власне перевиконання бюджету більше 30 відсотків - невідомо.
Бюджет?міста забезпечує дофінансування дошкільних навчальних закладів, які недостатньо профінансовані з районного. На сьогоднішній день сума дофінансування дитсадків міста складає 3,5 мільйони?гривень. Зокрема на останній сесії було виділено 800 тисяч гривень із вищезгаданого перевиконання міського бюджету на дошкільні дитячі заклади. Решту коштів, а це 1,6 млн. гривень спрямовано на придбання обладнання Гайворонській центральній районній лікарні (200 тис.), виготовлення генплану міста (600 тис.), перереєстрацію дозвільних документів комунального підприємства «Гайворонський комунальник» (120 тис), матеріальну допомогу до дня вшанування учасників ліквідації на ЧАЕС (20 тис), благоустрій міста, зокрема освітлення вулиць міста, з’єднання свердловин, установка лічильників та ін.. (500 тис), проведення новорічних та різдвяних свят (170 тис). Усі ці напрямки, як і питання виховання і харчування дітей в садочках, якими опікується орган місцевого самоврядування, харчування дітей в школах – важливі питання життя нашого міста. Міська рада, як орган місцевого самоврядування, постійно працює для їх вирішення, забезпечення нормальних умов навчання і виховання в дитсадках, виходячи зі своїх ресурсів допомагає школам міста, іншим навчальним закладам, організаціям, громадянам, які цього потребують. Але  завжди у своїй роботі стоїть на принципах законності, прозорості, послідовності і надалі діятиме згідно законодавства України в інтересах громади Гайворона.

Депутати міської ради Олег Томашевський, Анатолій Запорожець, Марина Перевознюк, Інна Стародуб, Микола Кондратюк, Володимир Сікорський, Інна Ратушняк, секретар міської ради Олександр Ковтонюк.