В ПОШУКАХ РИБАЛЬСЬКОГО ЩАСТЯ

  • 1788

Гайворону пощастило стояти над великою і багатою рікою Південний Буг. А ще і більше  пощастило її жителям, особливо тим, хто полюбляє проводити  на її водах і берегах своє дозвілля з вудкою в руках. Адже річку населяє велике різноманіття риби, як мирної, так і хижої.

І кожен рибак намагається придумати, змайструвати найрізноманітніші снасті, привабити рибу хитромудрими приманками, щоб спіймати омріяний трофей.

Риболовля як вид активного відпочинку останніми роками стала настільки популярною, що рибаки почали змагатись в тих чи інших видах рибальського захоплення. Проводяться регулярні турніри, на яких рибалки-любителі і професіонали змагаються у своїх уміннях і навичках. Але попри широко поширену культуру рибальства і наявність великої річки, в місті жодного разу не проводились рибацькі турніри. Не проводились до десятого вересня цього року. Допоки таку ініціативу не взяв на себе приватний підприємець і водночас заядлий рибак Володимир Оржеховський.

Фото без описуВолодя і раніше любив порибалити, але останнім часом особливо захопився цим видом відпочинку. І розуміючи наскільки поширеним захопленням в нашому місті є риболовля, він вирішив, а чому б не провести турнір серед любителів порибалити на спінінгову снасть.  Заручившись підтримкою міського голови Романа Волуйка, який завжди «ЗА!» активний відпочинок серед молоді, було вирішено провести турнір, приурочений 264-ій річниці міста Гайворона.

І як тільки новина «пішла в люди», одразу ж з’явилась маса бажаючих прийняти в змаганнях участь.  Тим паче, що нагородою переможцю мав стати надувний човен. За друге і третє місця – спінінг і котушка відповідно. Призи варті того, щоб поборотись.

Фото без опису Провести змагання було вирішено на березі Бугу у сусідньому з Гайвороном селі Ставки, Вінницької області, оскільки саме тут було підібрано вдале місце. Доставку на місце змагань погодився забезпечити також активний риболов, автоперевізник?Олександр Степанюк. Він надав для перевезення рибалок з Гайворона великий автобус. Не можна не згадати, що оскільки змагання такого масштабу, та й взагалі змагання з лову риби проводились в наших краях, напевне вперше, то взяти в них участь побажали і риболови з сусіднього Бершадського району Вінницької області.

Фото без описуТож в суботу вранці 10 вересня зі спінінгами в руках та купою снастей і приманок риболови вирушили на берег Бугу в с. Ставки. Тут на них та гостей уже чекало виїзне кафе «Нептун» з різноманітними наїдками, напоями та безкоштовною ухою, яке організувала приватний підприємець Марина Перевознюк.

Одразу ж по прибутті усі рибаки взялись складати свої спінінги, чіпляти приманки і готувались до жеребкування.  Відкрив турнір гайворонський міський голова Роман Волуйко, який привітав учасників змагань зі святом рибацького щастя. Він представив усіх учасників змагань та організаторів, а також висловив слова подяки сільському голові Миколі Запорощуку с.?Ставки за теплий прийом і згоду провести змагання саме тут. Після цього організатор турніру Володимир Оржеховський оголосив правила змагань і представив суддів. Ними стали власне міський голова Роман Волуйко, начальник центру дитячої творчості Тетяна Шеремета,?інспектор Кіровоградрибоохорони Василь Гончарук та голова районного товариства мисливців і рибалок Олексій Троскот. Згідно правил перше місце в турнірі отримає той, хто зловить найбільше риби загальною масою. Друге і третє – тим, хто буде наступними в цьому показнику.Фото без опису

Побажавши риболовам «ні луски, ні хвоста» ведуча турніру Яна  Скопенко оголосила про початок жеребкування секторів. Їх було попередньо розбито на березі відповідно кількості учасників – 49. Кожен сектор шириною сім метрів. Отримавши свої сектори рибаки розбрелись по березі готуючись до риболовлі. Змагання складались з двох турів. Перший – з дванадцятої до тринадцятої години. Потім відпочинок з ухою та смаколиками від кафе «Нептун» і жеребкування. А далі другий тур з чотирнадцятої тридцять до шістнадцятої години.

В першому турі азарту було хоч відбавляй. Одразу ж після свистка судді риболови-спортсмени почали активно закидати свої приманки: силіконові рибки, воблери, блешні. Але активного кльову не спостерігалось. На самому початку туру послідувало кілька спійманих рибин, а далі – тиша. У безкльов’ї велику роль зіграв час. Опівдні риба рідко виявляє активність, до того ж у таку спеку. Але все ж кілька риболовів спіймали по невеликій рибинці, найбільшою з яких була у сто сімдесят грам. Після завершення туру, в очах риболовів азарту і оптимізму поменшало. Оскільки більшість завершила тур навіть без покльовок.Фото без опису

Відпочинок у тіні старих верб з прохолодними напоями і шашликами вселяв надію на нове жеребкування і новий?шанс. Забігаючи наперед, варто зазначити, що більшості  учасників він удачі не приніс. Але другий тур приніс кандидата в переможці. Антон  Москальчук спіймав окуня вагою триста п’ятнадцять грам. Екземпляр не найбільший, але його виявилось достатньо, щоб претендувати на призове місце.

Після фінального свистка суддівська бригада взялась за підрахунок балів, які відповідали вазі риби в грамах. Тож перше місце з кількістю триста п’ятнадцять балів посів гайворонець Антон Москальчук. Друге місце з результатом двісті двадцять п’ять балів виборов Олександр Сільченко, а третє Роман Андронік, з двохсот десятьма балами. Усі вони отримали свої подарунки з рук організатора і головного спонсора рибальського свята Володимира Оржеховського.Фото без опису

Серед сорока дев’яти учасників турніру була і одна представниця красивої половини людства – Світлана Люльчак з Гайворона. Тендітній жінці-риболову було вручено сертифікат на кругленьку суму в магазині «Все для риболовлі та відпочинку». Аналогічний приз отримав і наймолодший учасник змагань Віталій Кадік, якому дванадцять років.

Перший рибальський турнір присвячений 264-й річниці м.?Гайворон завершився. І хоча він був не дуже багатий на улов і трофеї, все ж залишив масу позитивних емоцій і вражень, як від самих змагань, так і від спілкування, відпочинку на лоні природи. Є сподівання, що наступний турнір не за горами. На побажання рибалок він, швидше за все, пройде у більш рибному місці і принесе ще більше вражень, а  головне – рибальського щастя і трофеїв.

 

Олександр ГОРОБЕЦЬ.

Фото Юлії СІЧКАР.