ЦІЛЕСПРЯМОВАНА РОБОТА ДАЄ РЕЗУЛЬТАТ

  • 742

 

Вода є чи не найголовнішою складовою людського життя. А тому її постійно має бути вдосталь. І не тільки для того, аби поповнити водний баланс організму, але й для ряду побутових потреб, починаючи від приготування їжі і закінчуючи пранням одягу та ін.

Гайворон у часи незалежності практично постійно страждав від того, що в літню пору води не вистачає. Для того був цілий ряд причин: застаріла і зношена система водопостачання, неефективне витрачання енергоресурсів, недоліки будівництва водомережі, використання мешканцями міста питної води для поливу городини тощо. Як наслідок – погодинне водопостачання, відсутність води у мешканців багатоповерхівок та абонентів віддалених від водозабору, постійні скарги гайворонців до комунальників та міської влади. Так тривало упродовж багатьох років. Очільники міста робили чимало кроків для того, аби покращити ситуацію, але це або приносило тимчасові незначні покращення, або не приносило нічого.

Коли у 2015 році на посаду міського голови Гайворона прийшов Роман Волуйко одним із пунктів його виборчої програми стояло питання покращення водопостачання міста. І новий очільник громади одразу ж почав вивчення питання для його вирішення. Разом з комунальним підприємством було проведено не один десяток нарад. До вивчення питання залучались спеціалісти з водопостачання з інших регіонів України, вивчався досвід інших міст.

2017-й рік можна назвати переломним у питанні покращення водопостачання. Саме у цьому році відбувся ряд зрушень, які зрушили проблему з мертвої точки. Ще в 2016 році міським головою після ряду консультацій і нарад з геологами, спеціалістами з водопостачання було вирішено, що води в надрах вистачає, її потрібно дістати. З цією метою було заплановано капітальний ремонт двох існуючих свердловин та буріння двох нових. І до кінця осені 2017 це було зроблено.  Ці кроки дозволили в рази збільшити кількість води в системі в рази. Тому уже в 2017 році водопостачання міста стало не погодинним, а  цілодобовим.

Гайворонці одразу ж відзначили це покращенням своїми позитивними відгуками і словами вдячності.

Проте і на цьому міський голова зупинятися не став. У 2017 році на свердловинах було встановлено нові енергоефективні насоси та системи диспетчеризації. Це електронні системи, які в автоматичному режимі регулюють роботу насосів, підтримують тиск у системі залежно від потреб споживачів.

Також біля житлового масиву по вулиці Гайворонській було збудовано станцію підкачки води для підтримки тиску води в багатоповерхівках.

У 2018 році роботу з покращення водопостачання було продовжено. На станціях водозабору «Актан» і «Залізнична» було проведено ряд реконструкцій. Було встановлено нові насоси, нові запірні арматури, нові лічильники, замінено старі труби та обладнання. Роботу насосів максимально оптимізовано на підтримку тиску в системі, а не на боротьбу один з одним, як було раніше.

Тож до літа 2018 року місто підійшло у повній бойовій готовності. І як наслідок, у спекотні і бездощові травень-червень 2018 році води в системі вистачало, тиск був і на верхніх поверхах багатоквартирних будинків і водопостачання було цілодобовим. І це навіть при тому, що до водомережі міста у 2017 році було підключено мікрорайон Піски, в якому центрального водогону раніше не було.

Станом на сьогодні відключення води в системі відбувається лише для усунення тих чи інших поточних проблем, ремонтів проривів чи профілактичних робіт. Гайворонці уже звикли до того, що вода в кранах є постійно, а про важкі часи, коли воду потрібно було «ловити» уже й позабуті. Ніби нічого такого й не було.

Проте в планах міського голови Романа Волуйка є ряд заходів, з поглядом у майбутнє. Сьогодні проводиться тендер на порталі «Прозоро» з метою визначення підрядника для заміну труб водогону, які йдуть від водозабору до міста. Вартість проекту 8,7 мільйонів гривень.

Щодо цін, то наприкінці минулого року комунальники були змушені підняти тариф на водопостачання. Це вимушений крок пов’язаний із зростанням мінімальної зарплати і електроенергії, які є головними складовими тарифу. Проте гайворонці поставились до цього з розумінням і сплачують за воду регулярно. Врешті-решт – вони сплачують за воду, а не за її відсутність, як було раніше.

Тож в підсумку можна сказати, що засукавши рукави, мобілізувавши ресурси, керуючись досвідом і порадами спеціалістів можна вирішувати навіть такі болючі питання комунальної сфери, як водопостачання, яке стояло особняком упродовж двадцяти з лишком років. Головне – цілеспрямована і постійна робота.