ТРАГІЧНИЙ ВИПАДОК НА ВИРОБНИЦТВІ

  • 707

  Щорічно в Україні виникають випадки травматизму на виробництві, в тому числі із смертельними наслідками, під час виконання робіт у замкнених (обмежених) просторах (колодязні камери, колектори, каналізаційні мережі тощо). Особливо небезпечне підвищення температури повітря у літній період, оскільки небезпека отруєння газами працівників, які виконують роботи на даних об’єктах значно підвищується. Фото без опису

 19 червня у приміщенні решіток та приймального відділення каналізаційно-насосної станції на комунальному водопровідно – каналізаційному підприємстві «Водограй» у смт. Власівка поблизу Світловодська було виявлено двох машиністів. 66-річний чоловік уже був мертвий, а 54-річну жінку відправили в районну лікарню. У відділенні реанімації вона померла.

 Проводиться спеціальне розслідування даного нещасного випадку. Одна з можливих причин - відсутність припливно-витяжної вентиляції у приміщенні каналізаційно-насосної станції.

Враховуючи вищенаведене, Управління Держпраці в області та відділення ВД ФССНВ в районі просить звернути увагу керівників відповідних суб’єктів господарювання на виконання вимог «Правил техніки безпеки при експлуатації систем водопостачання та водовідведення населених пунктів», у тому числі через засоби масової інформації.

Згідно з наведеними Правилами, у приміщеннях насосних станцій вентиляція повинна забезпечувати не менше, ніж 12-кратний обмін повітря за одну годину.

Перед входом у приміщення автоматизованих насосних станцій, приймальних резервуарів необхідно не менше, ніж на 10 хвилин ввімкнути вентиляцію для провітрювання приміщень.

Системи припливно – витяжної вентиляції повинні працювати безперебійно у період знаходження в приміщеннях обслуговуючого персоналу.

Проводити ремонтні роботи у приміщеннях резервуарів дозволяється тільки після ретельного провітрювання при відкритих вікнах і дверях, перевіривши склад повітря на відсутність вибухонебезпечних газів.

Акцентуємо увагу на підвищені відомчого контролю забезпеченості підприємств засобами індивідуального і колективного захисту, безпеці проведення робіт у замкненому просторі (спорудах), укомплектуванні бригад аварійно-відновлювальних робіт засобами індивідуального захисту, газоаналізаторами, лампами ЛБВК, рятувальними поясами тощо, проведенні своєчасного навчання та інструктажів з питань охорони праці, забезпеченні постійного контролю повітряного середовища під час виконання газонебезпечних робіт, обмеженні проведення газонебезпечних робіт в разі високих температур повітря, приведенні обладнання каналізаційно-насосних станцій та станцій знезараження у відповідність до вимог проектних рішень та виконання робіт підвищеної небезпеки.

  До робіт у замкненому (обмеженому) просторі, в тому числі колодязях, люках, відстійниках тощо допускаються працівники, які:

- пройшли навчання та перевірку знань з безпечного ведення робіт;

- пройшли медичний огляд та не мають протипоказань до виконання даного виду робіт;

- забезпечені спецодягом, спецвзуттям, засобами індивідуального захисту, контрольно-вимірювальними приладами та сигналізаторами шкідливих та небезпечних факторів навколишнього середовища.

Перед початком робіт в каналізаційних колодязях, відстійниках, зливних ямах необхідно провести аналіз загазованості на наявність шкідливих та небезпечних речовин та при необхідності забезпечити їх вентиляцію.

Спуск людей до колодязя дозволено тільки у шланговому або ізолюючому протигазі;

Виконувати роботи у замкнених (обмежених) просторах повинна бригада не менш ніж з трьох працівників;

Відкриті каналізаційні колодязі повинні бути огороджені з метою запобігання потрапляння до них людей, тварин або наїзду транспортних засобів;

Під час спуску в колодязь, гноєзбірник або робочий канал, виконуючий роботу повинен одягти запобіжний пояс зі страхувальною мотузкою, яку повинен весь час тримати інший працівник, що перебуває на поверхні;

Інколи газ не можливо повністю видалити з колодязя, тож у таких випадках працівник повинен кожні 10 хвилин виходити на поверхню та відпочивати 20 хвилин;

Під час робіт всередині споруд каналізаційної мережі категорично забороняється застосовувати відкритий вогонь, палити, запалювати сірники, перевіряти наявність газу підпаленим папером.

 Управління Держпраці у Кіровоградській області та відділення ВД ФССНВ України в області звертається до керівників суб’єктів господарювання щодо вжиття всіх необхідних заходів для попередження виникнення нещасних випадків під час виконання робіт в колодязях, каналізаційних мережах, замкненому просторі тощо.

Анатолій Дзіговський, головний державний інспектор Управління Держпраці у Кіровоградській області.

Олександр Загородній, головний страховий експерт з охорони праці відділення ВДФССНВ у Гайворонському районі.