ЗА ПОСЛУГИ ПОТРІБНО ПЛАТИТИ. АЛЕ Й ВИКОНУВАТИ ТЕЖ

  • 662

 

Комунальне підприємство «Гайворонський комунальник» опублікував в газеті «Гайворонський кур’єр» (від 14 січня 2017 р.) прогнозовані тарифи на послуги.

Пропоновані тарифи значно зросли. Для прикладу, вартість 1 м3 води збільшена на 65 відсотків, одного кубометра водовідведення на 79,5 відсотка, для багатоквартирних будинків: вивезення твердих побутових відходів і грубого сміття – на 99,4 відсотка, утримання будинків споруд та прибудинкових територій – на 140,5 відсотка.

Опублікувавши такі тарифи в газеті, керівництво комунального підприємства вважає, що воно в такий спосіб виконує вимоги Постанови Кабміну №529 від 20.05.2009 р. щодо громадських слухань про нові тарифи. Але ж це тільки перший крок. Уряд вимагає, щоб ці тарифи розраховувались по кожному будинку окремо, а переліки послуг і види робіт узгоджувались з мешканцями будинку перед укладанням договорів з власниками квартир.

Невідомо, наприклад, як в тарифах враховано ремонт конструктивних елементів будинку, зокрема покрівлі, фронтонів, димовентиляційних каналів, відмостків, обсяг накладних затрат, рівень рентабельності, обслуговування засобів обліку води.

Та найбільше непокоїть те, що тарифи підвищуються, а послуги комунхозом не виконуються.

В «Гайворонському кур’єрі» від 14 січня ц.р. мешканці будинку №23/24, що по вул. В. Стуса, сказали чисту правду про неналежне утримання будинку і прибудинкової території з боку комунального підприємства.

Такі проблеми і в будинку №31 (вул. В. Стуса), де я мешкаю. Правда, водопостачання працює, з вивезенням твердих побутових відходів ще можна миритися, за решту послуг кошти сплачуємо, а роботи не виконуються. Будинку 31 рік. Зовнішні стіни мають тріщини, бо відмостка місцями просіла і вода попадає під фундамент. Наше прохання завезти асфальту і разом з мешканцями виконати роботи не було підтримане.

Керівники, спеціалісти роками не обстежують будинок. За тридцять років один раз зробили опоряджувальні роботи сходових клітин, дрібні роботи на електричній мережі. А ось зміну каналізаційної труби, бо лопнула, міжквартирного стояка водопроводу виконували самі за власні кошти, бо це, кажуть, капітальні роботи.

За три десятиліття від такого утримання будинку покрівля, фронтони, відмостка, водопровідні труби в підвалі потребують термінового ремонту.

Де ж вихід із такої ситуації? А його нібито знайшли – до першого липня ц.р. треба негайно створити ОСББ і на його плечі покласти всі недоліки, що накопичувались десятиліттями. Тобто, нехай тепер самі жителі ламають голову як роздобути кошти на утримання будинків. Розмов про те, щоб зробити хоча б якісь ремонтні роботи перед передачею будинків під опіку ОСББ, як того вимагає законодавство, не чути. При сьогоднішніх цінах, заморожених зарплатах, пенсіях, рості безробіття важко сподіватись найближчим часом на щось позитивне.

І наостанок скажу дещо про проблему, яка пов’язана із безпечним утриманням будинків. Мова про використання скрапленого газу. У світі так ведеться, що все нове виростає зі старого. У Гайвороні – навпаки: газ в місто не підвели, а газову службу, що опікувалась скрапленим газом, ліквідували. Тоді говорили, що такі установки буде обслуговувати нова диспетчерська служба. Дійсно, в західній частині міста (с. Гайворон) така служба працює. Але вона до скрапленого газу ніякого відношення не має.

І знову нам зостається тільки надія. Надія на те, що виконком міської ради разом з депутатським корпусом викладену проблему поставлять в ряд першочергових і невідкладних, і знайдуть способи її вирішення.

 

Василь ЯНГОЛЕНКО.