ПРИРОДНИЙ ГАЗ: ВІДГУКИ ГАЙВОРОНЦІВ

  • 1046

   В попередніх номерах газети "Гайворонський кур’єр" уже говорили про переваги газифікації  міста. І частина гайворонців цими перевагами уже користується. Маємо на увазі мешканців західної частини Гайворона, які уже мають природний газ. Сьогодні, коли мешканці центральної частини міста отримали можливість також протягнути до своїх осель газопроводи, можна почути різні думки на предмет того, чи вигідно сьогодні користуватись газом у зв’язку з його подорожчанням.
   Упродовж зими мешканці західної околиці Гайворона користувались газом для опалення своїх будинків та приготування їжі на плитах. Тож насамперед ми вирішили запитати у них чи вигідно їм було опалювати свої оселі газом.
   Олександр Сергійович розповідає, що мешкає в  приватному будинку. В найхолодніший місяць – січень -  використовував до 350 кубічних метрів газу. В інші місяці, приміром в грудні, та лютому близько двохсот кубометрів. В листопаді та березні – в межах 150 кубометрів. За приблизними підрахунками – це не більше 1200-1300 кубометрів за опалювальний сезон. Постановою Кабінету Міністрів України населенню для опалення надається 1200 кубометрів газу за пільговою ціною 3,6 грн/м3. Після використання цього ліміту усі кубометри коштують 7.188 грн. Шляхом нехитрих обрахунків можна вирахувати, що 1200 кубометрів за ціною 3.6 гривень коштують 4320 гривень. Якщо розбити цю суму порівну на шість місяців опалювального сезону отримаємо 720 гривень на місяць. У випадку з Олександром Сергійовичем – він має ще й п’ятдесятивідсоткову знижку, оскільки є учасником бойових дій. Говорить, що дуже задоволений і на запитання що порадив би він іншим гайворонцям у питанні підведення до домівок блакитного палива зазначає: «Головне – зробити першочергові вкладення, як то підведення «гусака». Проект та монтажні роботи, газові котли і конвектори теж вартісні. Але ці вкладення дуже скоро окупляться».
   Тетяна з чоловіком Віктором та двома дітьми мешкають в будинку площею близько 80 м2. Говорить що, опалення газом їй дуже подобається. Усю зиму температура в будинку рідко опускалась нижче 25 градусів. На газ вона отримала субсидію більше трьох з половиною тисяч гривень і не платила зовсім. За словами Тетяни вона не використала її повністю і залишок перейде на наступний опалювальний сезон. Раніше вони спалювали 12-14 кубометрів дров і це при тому що будинок був меншим. Якщо підрахувати, то сьогодні вартість дров з середньою ціною 400 гривень за кубометр становила б від п’яти до шести тисяч. Додайте сюди і постійну мороку з пропалюванням грубки і ми ще не рахуємо зріджений газ для кухонної плити. Балон коштує близько 400 гривень і в кращому випадку його вистачає на півтора, максиму два місяці. 
   Станіслав Іванович з дружиною Ніною мешкають у своєму будинку вдвох. Вона уже пенсіонер, він іще працює. Раніше за зимові місяці для обігріву будинку вони спалювали близько шести кубометрів дров і півтори дві тони вугілля. У грошовому еквіваленті на сьогоднішній день це  від восьми до дев’яти з половиною тисяч гривень.  І знову ж таки ми не рахуємо вартість зрідженого газу для приготуванні їжі. Розмір державної субсидій дозволив їм не платити взимку зовсім. Тішаться, що нарешті дочекались комфорту. Не треба носитися з дровами, попелом, всюди чисто. Прийшли додому – а там уже тепленько і затишно.
   Після розмов з гайворонцями, які уже користуються природним газом і їхніх розповідей, думаю не варто більше нічого пояснювати. Усе говорять факти.
   Вищезгадані люди пройшли процедуру газифікації, вступивши в кооператив, вносили кошти на підведення газопроводу до будинку. Аналогічний шлях пропонує і кооператив з газифікації у центральній частині міста. Уже більше півтори тисячі гайворонців подали заяви на вступ до нього. Найближчим часом буде завершено проект газифікації і ПАТ «Вінницягаз» готова розпочинати будівництво підвідного газопроводу. Члени кооперативу повинні одночасно розпочати будівництво газопроводу по місту. Тому гайворонці повинні активніше подавати заяви на вступ.
   Об’єднавши зусилля ми можемо провести в місто газ, користуватись його благами і економити.

Олександр ГОРОБЕЦЬ.