128 районів, де не утворено жодної ОТГ після 4 років децентралізації, - це саботаж з боку РДА, - Зубко

  • 581

У нас досі є 128 районів, котрі не мають жодної об’єднаної територіальної громади після чотирьох років реформи децентралізації. В першу чергу це через саботаж з боку райдержадміністрацій. Ніяких пояснень у мене не має на те, що керівник районного рівня не бере участі в ініціативах Президента, Парламенту та Уряду, окрім як його некомпетентність, або ж особиста зацікавленість у протидії реформі. Про це в ефірі програми «Економічний прорив» з Павлом Шереметою на радіо «НВ» зазначив Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко.

«Головне — розуміння, що люди, котрі проживають у громадах, можуть активно впливати на життя громади, її якісні перетворення, на рівень свого життя, на подальший розвиток. Цьому заважає протистояння старої структури управління новоствореним ОТГ, яке подекуди загострюється. Ніхто не хоче втрачати владу. Ми зараз прискіпливо аналізуємо ситуацію і робимо це прозоро для всіх. Такий стан речей треба негайно виправляти», — зазначив Геннадій Зубко.

За його словами, при намаганні громади об’єднатися на вигідних і перспективних умовах, часто виникає питання відсутності спільних кордонів. «Процедура об’єднання непроста і вона добровільна, до того ж ми щороку змінюємо законодавство з метою спрощення об’єднавчого процесу. Ми прийняли закон про добровільне приєднання, який у тому числі передбачає приєднання однієї ОТГ до іншої, приєднання до міст обласного значення. Це рух step by step і дуже важливо, щоб все це проходило через публічні обговорення, а не через адміністративні рішення. Новий закон про засади адміністративно-територіального устрою, об’єднання районів, зміну районів теж знівелює протистояння районних влад об’єднанню громад», — переконаний урядовець.

Він заявив, що зараз над реформою децентралізації працює величезна команда експертів, фахівців, міжнародних партнерів, Верховна Рада, Уряд, голови громад, всі люди, котрі діють на місцях. У першу чергу, щоби показати ефективність реформи і поставити на місце «зрадофілів».

«Українці, котрі сьогодні живуть у необ’єднаних територіальних громадах, у старих формах сільських та селищних рад зазнають дискримінації порівняно з тими, котрі об’єдналися і отримали додаткові кошти та повноваження. Проте Україна є однією державою для всіх і вона повинна забезпечити рівні права своїм громадянам», — підкреслив Зубко.

Посилання на новину