РОМАН ВОЛУЙКО: НАШУ ДІЯЛЬНІСТЬ МАЮТЬ ОЦІНИТИ ГАЙВОРОНЦІ

  • 799

Ось уже чотири місяці минуло з того часу, як до роботи на посаді міського голови приступив Роман Волуйко. Для нього, як для підприємця в минулому, це була нова справа. Проте досвід депутата міської ради двох скликань все ж допомагає розуміти специфіку роботи, хоча й залишається багато чого нового.

Роман Волуйко виграв вибори хоч і з суттєвим відривом від другого кандидата. Тож гайворонці поклали на нього чимало надій. І напевно за ці кілька місяців роботи в них виникли запитання, що ж вдалось зробити новому міському голові і його команді?

Для того щоб дати відповіді на ті чи інші запитання, ми поспілкувались з Р.Т. Волуйком на предмет того, що зроблено і що планується зробити для благоустрою міста, культурного і соціально-економічного розвитку.

  • Романе Тарасовичу,  одним із найбільших головних болів попередньої влади  було водопостачання в місті. Ні для кого не секрет, що вода в місті подавалась погодинно і не завжди з необхідним тиском. Що робиться для вирішення цього питання?
  • Насамперед хочу зауважити, що Гайворон має досить великі запаси води. Але вони не використовуються раціонально. Завдяки ряду робіт з удосконалення видобутку і постачання води, уже впродовж цього року вода постачається увесь світловий день. Але і на цьому ми не зупинились. Для вирішення питання водопостачання міська рада залучила спеціалістів з інших регіонів України, які мають відповідні напрацювання. Вони провели низку різних дослідницьких дій для визначення потужностей артезіанських свердловин. Встановлено, що є можливість задіяти іще чотири свердловини. Сподіваємось, що це дасть можливість постачати гайворонцям воду не тільки вдень, а уже цілодобово.

Звичайно, залишається проблема зношеності водомережі, і як результат – часті прориви.Але влада міста разом з комунальними службами докладає усіх зусиль, щоб їх ліквідовувати швидко. І вже сьогодні ми шукаємо шляхи фінансування для капітального ремонту водомережі.

Водночас хочу зазначити, що спеціалісти з водопостачання КП «Гайворонський комунальник» проводитимуть рейди з виявлення самовільних підключень до водогону. Порушники будуть притягуватись до відповідальності у вигляді штрафів з подальшим відключенням.

  • З водопостачанням ми розібрались. Сьогодні, із припиненням постачання скрапленого газу для населення, гостро постало питання газу. Який план дій?
  • Наразі ведеться активна робота з вирішення питання підведення до міста природного газу. Як ви знаєте, у нас відновив роботу кооператив з газифікації. Укладена угода з ПАТ «Вінницягаз» на виготовлення проекту газопроводу мережі по місту. Для цього з міського бюджету виділені значні кошти. Тридцять процентів суми уже перераховано. Залишок буде перераховано після виконання проекту. Уже найближчим часом у домівки гайворонців приходитимуть спеціалісти ПАТ «Вінницягаз» для створення проекту.  Після його виконання ми знатимемо вартість робіт з підведення газу, яка буде розділена на кількість членів кооперативу. Чим більше нас буде в кооперативі, тим дешевше коштуватиме підведення для кожного власника квартири чи будинку. Гайворонці західної частини міста уже відчули усі переваги природного газу, а державні субсидії значно здешевили плату за нього. Тож якщо ми всі об’єднаємось – блакитне паливо обов’язково буде у всіх гайворонців.
  • Після зими, як підсніжники, на дорогах міста зійшли вибоїни. Як і коли буде проводитись ремонт доріг?
  • Покищо комунальники більші вибоїни засипали відсівом, щоб хоч трохи убезпечити водіїв і їх автомобілі. З настанням стабільно теплої і сухої погоди буде розпочато поточний ямковий ремонт. Уже з 10 березня розпочато грейдерування доріг. Усі грунтові дороги в місті будуть від грейдеровані.
  • Чи планується капітальний ремонт доріг в місті в цьому році?
  • Такі плани є. Але повертаючись до питання газифікації міста, хочу зазначити, що з капітальним ремонтом краще почекати. Як тільки розпочнуться роботи з прокладання по місту газових магістралей, чимало доріг з асфальтним покриттям доведеться частково розривати. Не хочеться стелити асфальт і вже через якийсь місяць-два його руйнувати екскаватором. Тож питання капремонту доріг займемось після укладання газогону. На мою думку це раціональне і мудре рішення.
  • В попередні роки чимало уваги приділялось освітленню міста. Як буде проводитись ця робота далі?
  • Скажу відверто, що освітленням вулиць ми займатимемось і далі. З початку року освітлено ряд вулиць, зокрема частини вулиць Некарсова, Гайворонська, Дзержинського, Пушкіна, Відродження, Українська. Найближчим часом буде змонтовано і увімкнено ліхтарі на вулицях Кузнєцова, Комсомольська, Яворницького, Відродження, Маяковського, Колгоспна, Українська, Незалежності та ін... Також заплановано встановлення ліхтарів ще на семи лініях у місті. Постійно проводяться роботи з обслуговування ліхтарів, заміни ламп.
  • Весняні дні так кличуть іти на вулицю наводити лад біля будинку, прибирати, підрізати… Які роботи з благоустрою сьогодні Ви ініціюєте в місті, як очільник?
  • Спільно з комунальниками ми розпочали прибирати місто, а саме дороги від намивів. Парки і сквери від торішнього листя і сміття. Проводиться підрізка дерев. З квітня по березень в місті буде оголошено місячник благоустрою у ході якого буде здійснено ряд заходів з генерального прибирання і підготовки міста до травневих свят і Великодня. Ми закликаємо усіх гайворонців, колективи підприємств і установ уже сьогодні потурбуватись пр. свої подвір’я, прилеглі території, фасади будинків та клумби, тощо. Кожен повинен прибрати  свою територію, за яку відповідає згідно правил благоустрою. Це почесний обов’язок кожного. Той хто проігнорує цей заклик змушений буде відповідати згідно кодексу про адміністративну відповідальність. Відповідні акти будуть складатись членами адмінкомісії, з подальшим накладенням штрафів та іншою відповідальністю.

Хочу зауважити, що упродовж найближчого часу будуть виконуватись роботи зі зрізу аварійних дерев у місті, та тих що становлять загрозу для мешканців міста чи їх майна, згідно заяв гайворонців. Поступово на всі звернення буде відредаговано.

  • Щодо парків та скверів… Як збираєтесь відроджувати парк «Комсомольський»?
  • Наразі є певні напрацювання і плани. Зокрема є бажання встановити  парку зону відпочинку для дітей, дитмайданчик і спортивний майданчик. До речі, вони уже закуплені і чекають теплої погоди. Загалом хочеться цей парк зробити парком відпочинку для всіх гайворонців. Будемо шукати спонсорів і разом з ними облагороджувати це чудове місце.

Хочу додати, що окрім парку Комсомольського дитмайданчики плануємо також встановити в західній частині міста, а також в парку Перемоги. Вони уже також закуплені.

  • Якщо уже ми торкнулись теми дитячого відпочинку і розвитку, то розкажіть, як міська влада планує підтримувати, розвивати молодь нашого міста?
  • Як спортсмен в минулому, я не можу стояти осторонь спорту, можливостей дітей розвивати свої таланти у інших захопленнях, в науці. Тож міською радою було прийнято програму підтримки талановитої молоді. І кожна дитина Гайворона, яка уже досягла певних успіхів у тій чи іншій сфері, може розраховувати на нашу підтримку. Цьогоріч в бюджеті міської ради було закладено значно більшу суму на спорт, ніж в попередні роки. Ми повинні підтримувати ці напрямки. Не залишаються без уваги творчі гуртки дитячого юнацького центру творчості, яким ми також даємо посильну допомогу з організацією занять дітей, приміщеннями та ін..

Хочу також торкнутись питання відновлення колишнього приміщення дитячо-юнацького центру дитячої творчості «Оріон», який зруйнований пожежею. З міського бюджету виділено близько тридцяти тисяч гривень на проект відновлення цієї пам’ятки архітектури. І дужехотілося б, щоб районній владі вдалось знайти кошти і відбудувати цю історичну будівлю для нашого міста.

  • Як міська рада здійснює роботу в соціальній сфері, зокрема з мало захищеними категоріями громадян?
  • В цьому напрямку міська рада завжди іде на зустріч громадянам. Допомагаємо чим можемо. Посильну матеріальну допомогу надаємо учасникам ліквідації аварії на ЧАЕС, воїнам-афганцям. Не забуваємо і про наших шановних ветеранів та інвалідів війни, ветеранів праці, старожилів міста. Також надаємо їм матеріальну підтримку. Особисто зустрічався з багатьма із них, спілкувався і допомагав з вирішенням тих чи інших побутових проблем. Проводять цю роботу і мої заступники.
  • Чи звертаються за допомогою до міської влади медичні заклади міста?
  • Медицина сьогодні в стані реформи. А будь-яка реформа – це важко. Тож керівники медичних закладів звертались і до нас за допомогою, яку ми їм надали. Так у КЗ «Центр первинної медико-санітарної допомоги» за кошти міського бюджету було закуплено комп’ютер. Районній лікарні було придбано кардіограф.
  • В час інформаційних технологій люди все більше воліють черпати інформацію про діяльність владних структур з Інтернету. Але чимало скарг на роботу сайту міської ради, мовляв, він не працює, як потрібно, реклама докучає…
  • Сайт, який існував до цього часу був безкоштовним і, відповідно, мав ряд недоліків. Сьогодні ми розробляємо абсолютно новий, якісний  сайт  на новій платформі і вже найближчим часом він буде запущений в дію.
  • Як би Ви оцінили чотири місяці роботи своєї команди?
  • З об’єктивних причин я не можу оцінювати нашу діяльність. Ми зіткнулися з рядом проблем, як в комунальній, так і в інших сферах життя міста, але докладали усіх зусиль для їх вирішення. На скільки нам це вдалось, я думаю, мають сказати гайворонці.
  • Наостанок що б Ви, Романе Тарасовичу, хотіли б сказати чи побажати гайворонцям?
  • Гайорон – це наш спільний дім. І ми всі повинні бути в нім господарями. Закликаю всіх гайворонців бути активними громадянами, щодня робити кращим наше місто, реагувати на будь-які проблеми, не бути байдужими. Кожен гай воронець зі своїми проблемами та ідеями може звернутись у міську ради і я впевнений, разом ми зможемо усе вирішити і реалізувати. Спільними силами ми здатні на чималі успіхи!
  • Дякуємо за розмову! Допобачення!

Підготував Олександр ГОРОБЕЦЬ.