До уваги гайворонців! Прибирання снігу – чистота в місті!

  • 1106

Фото без опису

У  зимовий період погіршення погодних умов, зокрема снігопади спричинюють налипання снігу та обледеніння пішохідних зон, обвали дерев та обриви ліній електромережі. Утримання благоустрою міста — це робота комунальних служб. Однак, відповідно до низки нормативних документів, відповідальність за утримання територій несуть як суб’єкти господарювання, так і мешканці міста.

На дорогах  камунальної власності сніг прибирають комунальники, у дворах багатоквартирних будинків – балансоутримувачі, біля приватних садиб – власники, біля підприємств – суб’єкти господарювання

Суб’єктам господарювання і мешканцям міста необхідно дотримуватися низки правил задля забезпечення безперешкодного руху пішоходів та транспорту, зокрема:

1. Запобігання зсувів снігу. З настанням снігопаду суб’єкти у сфері благоустрою зобов’язані розпочинати роботи з прибирання снігу та льоду. Від снігу та льоду, в першу чергу, необхідно очистити тротуари, дороги до під’їздів житлових будинків, місця для зупинки громадського транспорту, люки водопровідних і каналізаційних колодязів.

2. Видалення снігу та снігольодяних утворень. Забороняється сколювати лід на тротуарах, вимощених фігурними елементами.. Формування снігових валів не допускається на перехрестях, пішохідних доріжках, місцях для зупинки маршрутних транспортних засобів, місцях для паркування, в місцях в’їзду у двори і на внутрішньоквартальній території, а також на територіях зелених насаджень, на решітках зливових колодязів..

3. Ліквідація ожеледиці. Під час ожеледиці необхідно посипати тротуари, переходи через вулиці, місця для зупинки маршрутних транспортних засобів, спуски, підйоми речовинами, що унеможливлюють ковзання. Боротьба з ожеледицею на проїзній частині та тротуарах здійснюється шляхом посипання піском, шлаком або піщано-соляною сумішшю.

4. Балансоутримувачі, установи, підприємства та організації, громадяни можуть укладати договори з відповідними підприємствами щодо прибирання, у тому числі механізованого, полив, посипання піщаною сумішшю та іншими дозволеними для цього матеріалами вулиць, площ, перехресть, тротуарів, закріплених за ними територій, та інші дії або проводити ці роботи самостійно.

Прибирати закріплені території та прилеглі території до підприємств, установ та організацій усіх форм власності, в тому числі тимчасових споруд для здійснення підприємницької діяльності, торгових палаток, лотків та інших споруд, здійснювати благоустрій та постійно утримувати їх в належному санітарному стані на відстані не менше 15 метрів від межі власного користування, або включно до підбордюрної частини дороги, провулка, проїзду, якщо сусідній об’єкт знаходиться на меншій відстані, то прибирання проводиться до умовної середини між об’єктами».

За невиконання відповідних вимог правил благоустрою міста із належного утримання територій у зимовий період порушників притягуватимуть до відповідальності відповідно до ст.152 Кодексу України «Про адміністративні правопорушення», яке тягне накладання штрафу на громадян та на посадових осіб від 20 до 80 неоподаткованих мінімумів доходів (від 340 до 1360 гривень) для суб'єктів підприємницької діяльності сума складатиме від 50 до 100 неоподаткованих мінімумів доходів громадян (від 850 до 1700 гривень).

 

Олександр ШТУНДЕР,

заступник міського голови.