Школярі організували сортування в Гайвороні

  • 1011

Вихованці Гайворонського ліцею 1 об’єднались навколо екологічної проблеми міста та організували масштабне сортування вторсировини.

 

Молодь б’є на сполох та діє, приклад ліцеїстів міста Гайворон дуже показовий. Школярів об’єднав проєкт неформальної освіти “Відкривай Україну”, мета якого навчити дітей творити зміни в своїх громадах. Діти з 7-11 класів сформували команду з 10 чоловік, обрали собі ментора з викладацького складу, і назвались “Перлини Прибужжя”. Під час освітнього проєкту “Відкривай Україну” з березня по червень 2020 року діти навчились аналізувати проблеми міста, оцінювати ресурси, розробляти проєкти, готувати та проводити комунікаційні кампанії, залучати громаду та кошти на свої ідеї, і власне - досягати мети.

 

Команда з Гайворону з-поміж інших вирішила обрати екологічну проблему сміття і назвала проєкт “Сортуємо разом” (https://www.facebook.com/groups/3480722245277162/ - сторінка проєкту в соціальній мережі Facebook). Проблема накопичення сміття в містах глобальна для всього людства та величезна для українських громад через низьку поінформованість про шкоду довкіллю, незначну інфраструктуру для збору і сортування вторсировини та наднизький рівень культури поводження з відходами.

 

Тим часом, сміття збільшує непридатні для життя та розвитку площі, сміттєзвалища забруднюють воду, повітря та ґрунти отруйними елементами, які створюються під час його гниття. До того ж, велика частина з “типового смітника” українця - це вторинна сировина, яка придатна до сортування та подальшої переробки на нові матеріали та нові речі повсякденного вжитку.

 

Проте, в Україні не прийнято сортувати, і головна причина відсутності звички сортувати в українців - це нерозуміння важливості, непоінформованість та відсутність зручної інфраструктури. З-поміж інших проблем, гайворонці ще додають проблем природі та залишають сміття в зонах відпочинку, зокрема на березі Південного Бугу.

 

Під час карантину команда школярів у позаурочний час збиралась онлайн працювати над проєктом для рідного міста.

 

Школярі провели інформаційну кампанію в соціальних мережах та пояснили містянам проблему сміттєзвалищ, розповсюдили інформацію про пункти прийому вторинної сировини у місті, розказали правила сортування. Також в рамках проєкту команда прибрала засмічений берег річки Південний Буг, організувала флешмоб з сортування, зняла відео, де кожен з учасників пояснював проблему сміття і показував, як саме сортувати вторинну сировину.

 

Команда проєкту “Сортуємо разом!” розповідає:

“Жителі Гайворона від початку реалізації проєкту підтримували нас, додавалися до групи в соціальній мережі Facebook, поширювали та коментували дописи. Батьки деяких учасників нашої команди брали участь в челенджі. Після реалізації проєкту ми отримали ще більше підтримки від громади. Велику підтримку нашій команді надавали партнери проєкту: мер міста Гайворон Роман Волуйко, КП “Гайворонський комунальник”, ГО “Молодь за чисте майбутнє”.

 

Навіть для дорослих дивина - активно брати участь в житті міста і щось змінювати в ньому. В той час, як вихованці ліцею міста Гайворон своїм проєктом  довели, що молодь не тільки мріє та прагне змін, але і сама може стати реальною зміною в своїй громаді.

 

***

Всеукраїнський проєкт неформальної освіти «Відкривай  Україну»:http://www.vidkruvai.com.ua -  найбільшій в Україні освітній командний гейміфікований проєкт для учнів,  що навчає підлітків втілювати свої ідеї та задуми, і змінювати цим свої школи, міста та всю Україну. Проєкт проходить за підтримки Міністерства культури, молоді та спорту України, організатором є благодіи?на організація «Благодіи?нии? фонд «Фундація соціальних інновацій «З краі?ни в Украі?ну».

 

Фото команди-учасника освітнього проєкту Відкривай Україну.

 

Баки для сортування вторинної сировини.

Карта міста Гайворон з пунктами сортування вторинної сировини.