ДИСПЕТЧЕРИЗАЦІЯ  ВОДОПОСТАЧАННЯ ПОКРАЩИТЬ ЯКІСТЬ І ЗЕКОНОМИТЬ КОШТИ

  • 672

 

З приходом теплих літніх днів до гайворонців приходить проблема водопостачання. Через зношеність системи, застарілі підходи до її експлуатації, а також через полив городини половина містян змушені страждати через недостатній тиск у водогоні чи й взагалі через відсутність води в крані.

З метою вирішення проблеми міський голова Роман Волуйко запросив спеціалістів, які уже не перший рік займаються організацією енергоефективних систем водопостачання та водовідведення. Сергій Карелін, окрім того, що є директором?ПП «ГідроАвтоматизація» є також?експертом Всеукраїнської Асоціації сільський, селищних рад і об’єднаних громад з енергоефективності  водопостачання.?Нам вдалось поспілкуватись з?Сергієм Павловичем на предмет того, що планується зробити в Гайвороні, щоб нарешті вода з’явилась у тих, в кого її часто немає.

С. Карелін розповів, що підхід до покращення водопостачання буде комплексний і він передбачає кілька етапів. Перший – встановити три нових насоси на свердловини  №1, №2, №9-а з максимальною продуктивністю, яку можуть забезпечити ці свердловини. Другий крок – на станції водонакопичення колишнього заводу «Актан» буде встановлена нова сучасна система  управління, яка буде керувати тиском в мережі, а також буде здійснювати?автоматичний контроль за рівнем води в резервуарі. На одну з свердловин буде встановлено станцію управління з частотним перетворювачем для підтримки рівня води в мережі. Третій пункт плану передбачає встановлення насоса з кращим ККД на колишній залізничній станції водозабезпечення. Також тут буде встановлено станцію автоматичного управління для зменшення енерговитрат і підтримки стабільного тиску в трубі і систему контролю рівня води в резервуарі.

Окремо на мікрорайон багатоповерхівок по вул. Гайворонська буде встановлено станцію підвищення тиску з автоматичною системою управління, яка дозволить підіймати тиск в системі до рівня, який буде достатнім для того, щоб вода була на верхніх поверхах багатоповерхівок.

Загалом розпочинається створення системи диспетчеризації системи водопостачання м. Гайворон. Система буде складатися з встановлення відповідного обладнання, яке дасть можливість оператору  повністю бачити параметри водомережі і керувати ними в режимі реального часу.

Як зазначив Сергій Карелін, ?усі ці заходи  покликані оптимізувати систему водопостачання зменшивши енерговитрати і збільшивши потужність. Наприклад економія енерговитрат по залізничній станції водозабезпечення може становити близько 26%, по свердловині №2 економія може скласти до 50%. Це великі кошти, враховуючи те, скільки сьогодні коштує електрика.

За словами Сергія Павловича усі вищезазначені заходи, які будуть реалізовуватися для системи диспетчеризації водопостачання міста дадуть змогу вивести постачання гайворонцям питної води на якісно новий рівень, а також здійснювати контроль за споживанням і оплатою, з чим сьогодні є великі проблеми.

Сьогодні ж комунальники роблять усе можливе, щоб забезпечити гайворонців водою. У середу 14 червня комунальники здійснили заміну насоса першого підйому на одній зі свердловин через вихід його з ладу. Насос було оперативно замінено і свердловина знову запрацювала в штатному режимі.

 

Олександр ГОРОБЕЦЬ.