МІСЬКА РАДА БОРЕТЬСЯ ЗА МОЖЛИВІСТЬ ГАЙВОРОНЦІВ ОПАЛЮВАТИ КВАРТИРИ ЕЛЕКТРИКОЮ ЗА ПІЛЬГОВИМ ТАРИФОМ

  • 749

З 1 жовтня зазвичай розпочинається опалювальний сезон. В Гайвороні є 192 багатоквартирних житлових будинків, які відносяться до будинків, в яких «відсутні газифікація природним газом або не функціонує система централізованого теплопостачання окремого багатоквартирного будинку», згідно пункту 1.3. Постанови Національної комісії регулювання електроенергетики України від 26.02.2015 року №220.

У зв’язку з цим балансоутримувачами, тобто органами місцевого самоврядування, формувались довідки для оформлення актів до Державної інспекції з енергетичного нагляду за режимами споживання електричної і теплової енергії у Кіровоградській області, щодо наявності на території міста вищеназваних багатоквартирних будинків. Це давало можливість громадянам-мешканцям квартир користуватись електроенергією для опалення за пільговим тарифом. Виконавчий комітет Гайворонської міської ради заздалегідь оформив і направив відповідну Довідку з переліком будинків, в яких відсутнє централізоване теплопостачання і газифікація природнім газом (довідка дійсна упродовж 12 місяців) для оформлення акту держенергонаглядом щодо пільгового користування електроенергією.

Проте у 2019 році Державна інспекція з енергетичного нагляду за режимами споживання електричної і теплової енергії була реорганізована в Управління Державної інспекції енергетичного нагляду без отриманих повноважень щодо оформлення актів відсутності газифікації природним газом та відсутності або не функціонування систем централізованого теплопостачання окремого багатоквартирного будинку. Через це мешканці квартир не можуть отримати пільги на користування електроенергією для опалення. І така ситуація не тільки в Гайвороні, Заваллі, Сальковому, Таужні, Хащуватому, а й в інших містах і селах України, де відсутні газифікація природним газом і централізоване опалення. Копію звернення направлено також Асоціації міст України для здійснення контролю за зверненням та відповідного реагуванням на нього.

Гайворонська міська рада упродовж років допомагала городянам-власникам квартир оформлювати відповідні документи для отримання пільгового тарифу на електрику, і цьогоріч, розуміючи близькість опалювального сезону, виступила на захист інтересів гайворонців. Будучи стурбованими ситуацією, що склалась, ще на початку вересня на сесії міської ради було прийнято рішення звернутись до т.в.о. Міністра енергетики України Ольги Буславець з закликом вирішити питання передачі відповідних повноважень від реорганізованої Державної інспекції Управлінню Державної з енергетичного нагляду за режимами споживання електричної і теплової енергії.

Окрім того міський голова Роман Волуйко звернувся з відповідним листом про вирішення питання до начальника управління Державної інспекції енергетичного нагляду України у Кіровоградській області Ф.М. Головченка. Опалювальний сезон розпочнеться уже скоро і гайворонцям потрібно обігрівати свої квартири.

Міська рада не стоїть осторонь проблеми гайворонців, і виконала все від неї залежне і подала всі необхідні документи Деренергонагляду для оформлення відповідних пільг гайворонцям. Водночас щоденно проводяться консультації і напрявляються звернення і листи до відповідних органів і структур з приводу вирішення питання. І як випливає в ходів перемовин, вирішення даного питання залежить виключно від рішень Кабінету Міністрів України, зокрема Міністерства енергетики.

У свою чергу закликаємо гайворонців звертатись на громадської приймальні Міністерства енергетики України за номерами телефонів: 044-594-66-05; 044-531-36-89; на Урядову «гарячу лінію» за номером 1545 та на «гарячу лінію» Кіровоградської обласної державної адміністрації – 0 800-500-238.

Спільними зусиллями ми зможемо вирішити проблему, що постала і зекономити сімейні бюджети гайворонців.
Міськвиконком.