ВІТАННЯ МІСЬКОГО ГОЛОВИ Р. ВОЛУЙКА З ДНЕМ СОБОРНОСТІ

  • 648

Шановні гайворонці!
Вітаю вас з 98-ою річницею проголошення Соборності України.
Ідея єдності бере свій початок від об’єднання давньоруських земель навколо князівського престолу в Києві, а філософське коріння сягає навіть часів Візантії.

Для українського народу, віками позбавленого своєї власної державності та розірваного на частини між сусідніми країнами, дана проблема завжди була особливо болючою і неймовірно складною. Протягом віків практичним втіленням ідеї соборності займались українські гетьмани Богдан Хмельницький, Іван Мазепа, Петро Дорошенко, Пилип Орлик.
Прийняття Акту Злуки стало могутнім виявом волі українців до етнічної й територіальної консолідації, свідченням самоідентифікації нації.

Соборність України невіддільна від досягнення реальної державності, забезпечення справжнього суверенітету і незалежності народу, побудови процвітаючої демократичної національної держави. Це – один з найзаповітніших ідеалів багатьох народів світу.

Сьогодні за питанням соборності України стоїть проблема того, наскільки в нашій країні створено передумови для національного єднання, насамперед – в контексті єднання регіонів, самовідчуття українських громадян як єдиної нації. Не зважаючи на ситуацію, яка склалась у державі, ми маємо спрямувати всі зусилля на розуміння соціальної та політичної єдності.

Лише в єдності дій та соборності душ ми можемо досягти величної мети – розбудови економічно й духовно багатої, вільної й демократичної України, забезпечення добробуту нинішніх і наступних поколінь українців.
Бажаю всім міцного здоров’я, щастя, миру і порозумыння. Нехай все задумане на користь і благо нашого міста й усій України буде успішно реалізоване. Зі святом!

Міський голова Роман Волуйко.